Groep 8: eindtoets en schooladvies
De overgang van de bassischool naar de middelbare school is een grote stap. Aan het eind van groep 7 krijgt uw kind een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. U heeft daardoor al een idee welke schoolsoort bij uw kind zal passen en kunt alvast gaan kijken naar middelbare scholen. De Scholenwijzer Den Haag helpt daarbij. In groep 8 krijgt uw kind een definitief schooladvies. We hebben een zorgvuldige procedure opgesteld om tot een goed schooladvies te komen. Het schooladvies wordt bepaald op basis van de volgende informatie:
· Cito-toetsen groep 6, 7 en 8
· Rapportcijfers, methodegebonden toetsen
· Drempelonderzoek groep 8
· NIO (indien van toepassing)
· Eindtoets groep 8
· Leerlingkenmerken (inzet, zelfstandigheid, huiswerkhouding etc.)
De adviezen worden zorgvuldig opgesteld door de adviescommissie. Voor meer informatie hierover zie:
In groep 8 worden het drempelonderzoek en de Centrale Eindtoets afgenomen. Die helpen ons om een goed advies te geven voor het voortgezet onderwijs.
De kinderen die naar verwachting uitstromen naar het praktijkonderwijs of kinderen die Leerwegondersteuning nodig hebben, moeten een intelligentietoets maken om hiervoor in aanmerking te komen. Dit is wettelijk bepaald. Onze school gebruikt hiervoor de NIO-toets.
Kinderen die korter dan 4 jaar in Nederland zijn en onvoldoende Nederlands spreken hoeven de eindtoets niet te maken. Dit geldt ook voor kinderen met een IQ van lager dan 70.
Tijdspad rondom het basisschooladvies
Groep 7
Februari Tijdens het 10-minutengesprek bespreken de ouders met de leerkracht het verwachte uitstroomniveau.
Juni Aan de hand van de Cito-toetsen wordt een voorlopig advies opgesteld.
Groep 8
September Informatieavond voor ouders.
Oktober Afname drempelonderzoek. Het drempelonderzoek bestaat uit 5 toetsen op het gebied van technisch lezen, taalverzorging, woordenschat, begrijpend lezen en rekenen
November Gesprek met ouders over voorlopig advies.
Januari Afname Cito-toetsen
Januari Het definitieve schooladvies wordt vastgesteld. Adviesgesprekken met ouders en kinderen.
Februari Start eerste aanmeldperiode middelbare scholen. Ouders ontvangen een aanmeldformulier voor de middelbare school.
Maart Bericht van plaatsing. Indien uw kind niet is geplaatst op een middelbare school, dan meldt u uw kind in april aan voor de 2e ronde.
April Afname eindtoets.
Mei Uitslag eindtoets. Indien de uitslag van de eindtoets hoger is dan het advies, kan het advies worden bijgesteld. Het advies kan nooit lager worden.
Kinderen met een leerachterstand
Bij de kinderen die naar verwachting uitstromen naar het praktijkonderwijs of kinderen die Leerwegondersteuning nodig hebben, moet in oktober of november een intelligentietoets worden afgenomen om hiervoor in aanmerking te komen. Wij gebruiken hiervoor de NIO-toets. Deze toets geeft een beeld van de intelligentie en de mogelijkheden van een kind en is een voorwaarde voor toelating tot Leerwegondersteuning (LWOO) of het Praktijkonderwijs. Na de kerstvakantie krijgt u het definitieve schooladvies. U wordt persoonlijk uitgenodigd met uw kind om op school het advies te bespreken. Hierna kunt u open dagen bezoeken en uw kind inschrijven.
Uw kind aanmelden op een middelbare school
Middelbare scholen organiseren open dagen. Het is belangrijk dat u deze dagen samen met uw kind bezoekt. Uiteraard helpen wij u en uw kind graag met het maken van een keuze.
Heeft uw kind een middelbare school gekozen waar hij of zij graag naartoe wil? Dan kunt u uw kind voor deze school aanmelden. Het aanmelden gaat in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk volgens een speciale procedure, de BOVO-procedure. Hierin zijn afspraken gemaakt met alle schoolbesturen zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen om naar de voor hem of haar beste school te gaan. Meer informatie over het aanmelden vindt u op de Scholenwijzer Den Haag.
Overdracht van leerlingen groep 8 naar de middelbare school Om te zorgen voor een goede start van de leerlingen in groep 8 op het voortgezet onderwijs maken de leerkrachten van groep 8 een OnderwijsKundig Rapport (OKR) van elke groep 8 leerling. Hiervoor gebruiken wij het programma Onderwijs Transparant.
Onderwijs Transparant is een online systeem waar basisscholen en middelbare scholen in Nederland gebruik van kunnen maken om gegevens uit te wisselen over de uitstroom van leerlingen. Hierdoor krijgen middelbare scholen een beter beeld van de leerlingen die naar hun school komen, en kunnen zij hun onderwijsaanbod beter afstemmen op deze leerlingen.
Wij zetten deze gegevens over de leerlingen, zoals cijfers, leerlingvolgsysteem gegevens en de schooladviezen in de OKR in Onderwijs Transparant. Deze gegevens worden tijdens het definitieve adviesgesprek met ouders besproken. Ouders kunnen vervolgens aangeven of zij het eens zijn met wat de school heeft geschreven en of zij het eens zijn met het uitstroomadvies dat wij geven. Vervolgens wordt het OKR automatisch doorgestuurd naar de middelbare school van 1e keuze van de leerling. De middelbare school kan hier vervolgens mee aan de slag om een zo goed mogelijke start voor de nieuwe leerlingen te faciliteren.